> HOME

> HYPERTENSIE

> NASCHOLING

> RICHTLIJNEN

> NIEUWSBRIEF

> NIEUWS EN LITERATUUR

> BESTUUR NHV

> DOWNLOADS

> PATIËNTENINFO

> CONTACT

> LID WORDEN

> SPONSORS

Twitter

Nascholing Hypertensie


Hypertension Seoul 2016

The 26th scientific meeting of the International Society of Hypertension (ISH)
Seoel, 24-29 september 2016
Meer informatie: www.ish2016.org

 


De Nederlandse Hypertensie Vereniging organiseert jaarlijks verschillende bijeenkomsten voor nascholing.


Nationaal Hypertensie Congres 2016

De Eenhoorn, Amersfoort
5 februari 2016

Meer informatie en inschrijven


Verslag van het NHV-Radboudsymposium 2015

Dit jaar werd al weer het zevende NHV-Radboudsymposium gehouden. Dit symposium, voorafgaande aan de nefrologiedagen, behandelt veelal tweedelijns hypertensieproblematiek. Dit jaar was het thema ‘moeilijke’ patiënten. Soms zijn daar richtlijnen voor en heel vaak ook niet. Voor de laatste categorie behandelden drie sprekers achtereenvolgens Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome, niet per se een hypertensieonderwerp, maar wel een stoornis in de regulatie (Niels Riksen), de excessieve hypertensieve respons bij inspanning (Joost Rutten) en de patiënt met een wisselende, ‘volatiele’ hypertensie (Ton vd Meiracker). Na de pauze ging het over problemen waar inmiddels wel richtlijnen voor zijn: de zwangere hypertensiepatiënte (Willy Visser), de patiënt met endocriene (bijnier)hypertensie (Jacques Lenders) met al vast een nog confidentiële vooruitblik op de komende richtlijn (vandaar geen presentatie op de website) en tenslotte een vergelijking van richtlijnen, immers richtlijnen blijven mensenwerk (Wilko Spiering). Zo’n 60 belangstellenden waren aanwezig en namen zeer enthousiast deel aan de soms uitgebreide discussies. Voor volgend jaar houdt het organisatiecomité zich aanbevolen voor suggesties voor onderwerpen: info@nederlandsehypertensievereniging.nl.

 

Nationaal Hypertensie Congres 2015

De derde editie van het Nationaal Hypertensie Congres is gehouden op 6 februari 2015. De programmacommissie heeft de inhoud van het congres willen afstemmen op de behoeftes van 1e, 2e en 3e lijn. Dit past bij uitstek in het streven van de Nederlandse Hypertensie Vereniging om de integratie van de hypertensiezorg in Nederland te bevorderen. Dit jaar passeerde een scala aan onderwerpen de revue met voordrachten over de relatie van hypertensie met vaatveroudering, lichaamsgewicht en hartfalen, en over bloeddrukmeting.


ESH Review

Ieder jaar organiseert de Nederlandse Hypertensie Vereniging een bijeenkomst waar een overzicht wordt gepresenteerd van het congres van de European Society of Hypertension (ESH), waar zowel de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen worden besproken als de adgelijkse zorg voor de patiënt met hypertensie.

Niet iedereen is in de gelegenheid was om het ESH-congres bij te wonen, maar het ESH Review biedt een goed overzicht te van de recente ontwikkelingen en inzichten op het gebied van hypertensie en de betekenis daarvan voor de dagelijkse praktijk.


Nationaal Hypertensie Congres 2014

De Nederlandse Hypertensie Vereniging organiseert jaarlijks het Nationaal Hypertensie Congres. In 2014 werd het congres gehouden op 7 februari in Theater Figi te Zeist.

Het thema in 2014 was ‘Ongezouten de waarheid over hypertensie!’. Medicijnen zijn niet de enige oplossing voor het probleem van hypertensie, ook leefstijl speelt een belangrijke rol. Één van de leefstijlfactoren die eigenlijk stelselmatig aandacht behoeft maar vaak onvoldoende krijgt, en soms ook als controversieel bestempeld wordt, is het zoutgebruik. De voorbereidingscommissie heeft daarom ‘zout’ als thema gekozen voor het Nationaal Hypertensie Congres 2014. De ochtendsessies en één van de workshops zijn dan ook hieraan gewijd.

Meeting report van het Nationaal Hypertensie Congres 2014


© 2016 Nederlandse Hypertensie Vereniging

Het domein hypertensie.nl is geschonken door Daiichi Sankyo