> HOME

> HYPERTENSIE

> NASCHOLING

> RICHTLIJNEN

> NIEUWSBRIEF

> NIEUWS EN LITERATUUR

> BESTUUR NHV

> DOWNLOADS

> PATIËNTENINFO

> CONTACT

> LID WORDEN

> SPONSORS

Twitter

Hypertensie

Hypertensie ofwel hoge bloeddruk is de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld.


Wat is hypertensie?

De bloedsomloop wordt in stand gehouden door het hart, dat krachtig samenknijpt om het bloed in de slagaders te pompen. Door dat pompen ontstaat er druk op de slagaders, de bloeddruk. Als het hart samenknijpt tijdens de systole is de bloeddruk het hoogst, als het hart in rust is tijdens de diastole is de bloeddruk het laagst. De hoogste druk is de bovendruk of systolische druk, de laagste de onderdruk of diastolische druk.

Als de bloeddruk hoger is dan normaal, merk je daar meestal niets van. Toch is hoge bloeddruk, ofwel hypertensie, gevaarlijk. Het is een belangrijke risicofactor voor hartziekten. Mensen met hoge bloeddruk hebben een verhoogd risico op een hartziekte.

Een dokter meet de bloeddruk door een snel en eenvoudig onderzoek, de bloeddrukmeting. Als de dokter ontdekt dat de bloeddruk te hoog is, zal hij zijn uiterste best doen om die omlaag te brengen. Is je bloeddruk maar een beetje verhoogd, dan zal hij je aanraden om andere risicofactoren zo veel mogelijk te beperken. Hoge bloeddruk bestrijd je vooral door meer beweging en te letten op gezonde voeding, in het bijzonder door het zout in je eten te beperken. Is de bloeddruk flink verhoogd, dan zal de dokter ook bloeddrukverlagers en plaspillen voorschrijven.

Hoge bloeddruk komt meer voor bij oudere mensen. Met het klimmen der jaren worden de slagaders minder soepel. Mede daardoor is leeftijd de belangrijkste risicofactor voor een hartziekte.

© 2016 Nederlandse Hypertensie Vereniging

Het domein hypertensie.nl is geschonken door Daiichi Sankyo